Billån

billån

Ett billån används för att köpa en bil och vanligen sätts bilen som säkerhet för lånet. Det går även att ta ett helt vanligt blancolån (lån utan säkerhet) och använda pengarna för att köpa en bil, men ofta kan man få mer förmånliga villkor om man tar ett billån med säkerhet istället.

När man räknar på kostnaden för ett billån är det bra att ta hänsyn till hela kostnaden för att äga och använda en bil. Ibland kan ett billån faktiskt löna sig jämfört med att betala bilen kontant, om billånet gör det möjligt att köpa en bil som är mer bränslesnål och kostar mindre i underhåll än den bil man skulle ha råd med om man skulle betala hela bilen kontant istället. En bil som är billig i inköp för att den är i ganska dåligt skick kan snabbt gräva ett stort hål i hushållsbudgeten om den visar sig kräva ständiga reparationer.

Kontantinsats

Ett mycket vanligt upplägg för billån är att man betalar 20% av köpesumman kontant och lånar till resten. Tänk på att en inbytesbil räknas som kontantinsats i det här sammanhanget.

Det finns även långivare som låter dig låna hela köpesumman men då måste du ansöka om ett privatlån utan säkerhet, som i regel har något högre ränta än ett billån. På Privatlån.com jämför du räntor och villkor hos alla banker som erbjuder dessa privatlån.

Ett annat alternativ kan vara att använda ditt kreditkort för att betala kontantinsatsen. Denna lösning skall dock enbart användas om kontantinsatsen är liten

Kan jag beviljas billån för köp av en begagnad bil?

Ja, det finns långivare som beviljar billån även för köp av begagnade bilar. De brukar ha en gräns för hur gammal bilen får vara. IKANO beviljar till exempel bara billån för köp av bilar som är max 9 år gamla.

Kan jag beviljas billån även om jag inte köper bilen från en bilfirma?

Ja, det finns långivare som erbjuder billån även för den som vill köpa en bil privat och inte gå genom någon professionell bilförsäljare.

Lånelöfte

bil lånAtt skaffa ett lånelöfte när man planerar att köpa ny bostad och behöver ett bolån är väldigt vanligt, men visste du att du även kan få lånelöfte för billån? Genom att kontakta långivare i förväg kan du få lånelöfte som gör att du vet vilket ekonomiskt svängrum du har när du ska köpa bil. När du hittar rätt objekt kan du slå till direkt och snabbt genomföra hela affären.

En annan fördel med att skaffa lånelöfte innan man ger sig ut för att köpa bil är att man har konkreta siffror att jämföra med de eventuella kreditmöjligheter som bilförsäljaren erbjuder. Det är mycket vanligt att bilfirmor samarbetar med en kreditgivare för att kunna erbjuda billån. Det finns dock inga garantier för att det billån som förmedlas av bilförsäljaren är det mest förmånliga för bilköparen. Det kan finnas mycket att spara på att vara en kritisk konsument och jämföra lånealternativ från flera olika långivare.

Granskning innan köp

Vissa långivare kräver att bilen granskas av en inspektör som de har godkänt för att de ska bevilja ett lån med bilen som säkerhet. De vill ju vara säkra på att bilen är värd tillräckligt mycket för att fungera som säkerhet för billånet.

Försäkring

När bilen står som säkerhet för billånet kan långivaren ställa krav vad gäller försäkringen, och till exempel stipulera att bilen måste hållas helförsäkrad.

Vissa långivare samarbetar med försäkringsbolag för att kunna ge sin klienter förmånliga försäkringserbjudanden. Som alltid gäller det att jämföra med andra försäkringsmöjligheter innan man tackar ja till något, för att säkerställa att erbjudandet verkligen är förmånligt.