Svårt att få lån?

lån

Ibland kan det vara svårt att få ett lån beviljat eftersom man inte uppfyller storbankernas standardmall för hur man ska vara. Det kan till exempel handla om att man saknar fast anställning, att man har egen firma och inte tar ut lika stor lön varje månad, eller att man har betalningsanmärkningar som släpar med trots att skulderna är betalda och ens ekonomi är i ordning igen.

På senare år har det börjat dyka upp långivare som utgör ett alternativ till de svenska storbankerna och som är mer flexibla när det gäller att bevilja lån. Istället för att följa ett stelt regelverk tar de en titt på hela din situation innan de fattar något beslut. Eftersom de tar större risker med sin utlåning brukar räntorna på deras lån vara högre. Jämfört alltid flera olika alternativ och se till att du har koll på hela kostnaden för lånet innan du tackar ja till något erbjudande. Det är viktigt att ta hänsyn till både ränta och avgifter. Ett lån med låg ränta kan visa sig vara riktigt dyrt när man ser vad långivaren tar ut i ansökningsavgift, uppläggningsavgift, aviavgifter, och så vidare. Det är också bra att kolla upp vad det kostar att vara sen med en inbetalning – man vill inte hamna i klorna på en långivare som tar ut en skyhög påminnelseavgift och dröjsmålsränta.

Att ta lån för att ta sig ur skuldfällan

Att ta ett nytt lån kan verka som ett väldigt dåligt råd att ge till den som har hamnat i en negativ ekonomisk spiral på grund av dyrbara småskulder, men sanningen är att det kan finnas mycket att vinna på att byta massor av små och dyrbara skulder mot en enda skuld med rimlig ränta. Dvs att omvandla alla lån utom bolån och billån till ett nytt lån.

Om du till exempel sitter med flera stycken SMS-lån, köp på avbetalning, förfallna räkningar och dyrbara kreditkortsskulder innebär det förmodligen att du betalar så mycket pengar i ränta och avgifter varje månad att det är svårt för dig att faktiskt betala av på skulderna så att de försvinner. Titta till exempel på hur mycket du betalar i aviavgifter varje månad. 30 kronor i aviavgift kanske inte låter som så mycket, men om du har tio olika skulder att betala av på innebär det 300 kronor i månaden, och på ett år blir det 3 600 kronor. Det är pengar som skulle kunna läggas på att betala av en skuld istället så att de försvinner fortare och slutar skapa nya utgifter.

Hitta ett lån

banklånVanliga banker brukar inte vara särskilt sugna på att låna ut pengar till någon som sitter i en skuldfälla och kanske redan har hunnit dra på sig flera betalningsanmärkningar, men alternativa långivare som till exempel BlueStep brukar se annorlunda på situationen. Det finns förstås gränser för deras flexibilitet, men ofta går det att beviljas ett lån för att betala av massor av småskulder om långivaren kan se att du faktiskt kommer att kunna hantera den månatliga inbetalningen till dem. De tittar alltså på vilka inkomster du har och hur mycket bättre din privatekonomi kommer att bli när du slipper betala skyhöga räntor, aviavgifter för flera olika skulder, påminnelseavgifter, inkassoavgift, dröjsmålsränta, och så vidare.

En annan fördel med att byta massor av småskulder till en enda stor skuld är att det blir så mycket enklare att hålla ordning. Istället för att jonglera över ett dussin olika inbetalningar varje månad har du en inbetalning att göra. När man har massor av småskulder att hantera är risken hög för att man råkar missa någon och det kostar mycket i form av påminnelseavgifter, dröjsmålsränta, etc.

Rent psykologiskt brukar det också vara väldigt skönt att bara få ett enda inbetalningskort från en seriös långivare i brevlådan varje månad istället för massor av arga fönsterkuvert, inklusive sådana som kommer från inkassobolag och Kronofogden.

Skuldrådgivning

Ett sista tips är att kontakta skuldrådgivaren i din kommun. Om du har en trasslig ekonomisk situation kan du får hjälp med att förhandla ned skulderna så att du inte behöver låna något enormt belopp för att kunna betala tillbaka dem. Fordringsägare är ofta villiga att till exempel stryka halva skulden om det innebär att de får den andra halvan betald direkt. Detta är särskilt troligt för skulder som till stor del består av dröjsmålsränta, inkassoavgifter och liknande, och där den ursprungliga skulden var många gånger mindre än det belopp den har snöbollat sig upp till över tid.

Exempel: Du har 15 olika skulder som tillsammans uppgår till 60 000 kronor. Du kontaktar en långivare som är villig att ge dig ett lån på 30 000 kronor. Du kontaktar samtliga 15 fordringsägare och erbjuder var och en av dem att omedelbart få 50% av respektive skuld återbetald, i utbyte mot att resten av skulden stryks. Fordringsägarna vill hellre ha betalt nu än att fortsätta jaga dig och hoppas på att få betalt i framtiden, så de går med på ditt erbjudande. Du lånar 30 000 kronor och betalar de 15 stycken skulderna enligt överenskommelse. Du har nu bara en enda skuld och den uppgår till 30 000 kronor. Du betalar gradvis ned denna skuld varje månad i enlighet med betalningsplanen tills du är skuldfri.

Observera att detta exempel alltså inte handlar om att beviljas skuldsanering av Kronofogden. I vissa fall är skuldsanering via Kronofogden rätt väg att gå, men i andra situationer är det både enklare och snabbare att reda upp situationen själv med hjälp av ett lån – gärna med hjälp från kommunens skuldrådgivare.

Läs mer och få vägledning på Svårtattfålån.se