Kreditkort

kreditkort

Med ett kreditkort har du ett kreditutrymme som är beviljat och redo att användas. Du väljer själv om du vill använda det och hur mycket du vill använda. Det finns till exempel många personer som inte handlar särskilt mycket på kredit i sitt vardagsliv men verkligen uppskattar den säkerhet det ger att ha en kredit på 25 000 kronor tillgänglig för plötsliga nödsituationer. Detta gör att de slipper försöka hitta ett banklån när de behöver extra pengar.

Höga räntor?

Kreditkort är kända för att ha högra räntor, men det finns gott om kreditkort där du inte betalar någon ränta alls på dina inköp om du betalar månadsräkningen till fullo varje månad. Om du till exempel handlar för 2 000 kronor med kreditkortet under en månad och sedan betalar hela fakturan när den anländer tas ingen ränta ut för de 2 000 kronor som du lånade. Om du däremot inte betalar av hela skulden utan puttar delar av den vidare till nästa månad kommer det att börja ticka ränta på den del av skulden som återstår.

Det flesta kreditkortsavtal stipulerar att du måste betala en viss procentandel av din totala skuld varje månad. Om du inte betalar in minst det beloppet kan det bli väldigt dyrt, för många avtal har regler som anger att det inte bara kan tillkomma påminnelseavgifter och förseningsavgiften utan att långivaren också har rätt att höja räntan på hela skulden om du inte betalar minimibeloppet varje månad.

Se vad som gäller för kontaktuttag

En punkt som är mycket viktig att kontrollera innan man skaffar ett kreditkort är reglerna för kontantuttag. Det finns kreditkort som tar ut en avgift när man använder kortet för att göra ett kontantuttag och det är inte heller helt ovanligt med kreditkort som tar ränta på det uttagna beloppet från och med den dag då uttaget gjordes. Med ett sådant kreditkort måste man alltså betala ränta på uttagna belopp trots att man betalar hela kreditkortsräkningen i tid.

Måste du betala några fasta avgifter

En annan viktig punkt att kolla upp när man väljer mellan olika kreditkort är de fasta avgifterna. Vissa kreditkort har en mycket hög årsavgift och då bör man förstås fundera igenom om man verkligen kommer att dra nytta av de förmåner som kommer med just det kortet. För som reser utomlands mycket kan det ju till exempel vara värt att betala en högre årsavgift om det innebär att man får ett kreditkort som ger ett väldigt bra försäkringsskydd för utlandsresor. Om man är en person som köper väldigt mycket bensin kan det vara idé att leta upp ett kreditkort som ger bra rabatt på just bensin, och så vidare.

Hos vissa banker kan man få ett kreditkort inbakat i priset när man köper en paketlösning hos banken, till exempel internetbank + ekonomisk rådgivning + kreditkort.