Trumps nya tullar

Trumps nya tullar.

Om strängar tullregler införs för handel med USA kan det drabba svensk stålindustri väldigt hårt. Svensk stålexport är viktigt för Sverige och för att hävda oss mot stål-producerande giganter som Kina, Japan och Indien behövs det ett gunstigt avtal mellan EU och USA.

Donald Trump önskar att införa höga tullavgifter för att gynna den egna stålproduktionen. USA är världens 4’e största stål-producent. Faran för ett handelskrig mellan USA och omvärlden ökar och vilka åtgärder EU kommer att ta är inte bestämt ännu.

Sverige har många specialprodukter inom stål som inte produceras i USA. Detta betyder att Sverige kommer kanske att kunna fortsätta att förhandla om bra avtal. Många av stålprodukterna är det också tagit patent på och det kan nog hjälpa på om det skulle bli verklighet med högre tullar. Handelsmarknaden kommer att reagera. Många stora stålproducerande länder kommer att leta efter bättre handelspartners och det kan betyda ett överskott av stål i Europa. Det betyder billigare stål och i värsta fall aktier som stupar. Man kan spekulera i om det finns en liten baktanke hos Donald Trump, nämligen att påverka stålproduktionen i Kina. Kina är världen största stålproducent och dumpade priser på stål kan skapa ringar på vattnet. Hela världen kommer att reagera, inte bara i Sverige.