5 tips för att köpa bil på rätt sätt

Moderna bilar kommer med högre säkerhetsstandarder och tekniska prylar än för 10 år sedan. Låt oss inse det att sälja ett misshandlat fordon med smutsiga säten är ett frestande alternativ.

Men många amerikaner gör kostsamma misstag när de köper bilar. Till exempel ett bilköp som gjorts genom att handla in. En tredjedel av köparna tar över i genomsnitt $5 000 skulden från sin tidigare bil till sitt nya lån. Lånet är till ett fordon som de inte längre kör. aj! Det här är inte en vinnande privat ekonomi plan.

Oroa dig inte – NPR Life Kit är här för att hjälpa dig. Lär dig hur du köper den bil du vill ha utan att över huvudet stå i skuld eller betala mer än du behöver.

Förhandsgodkänna ett avbetalningslån innan du sätter det första steget på dealerns lott.

”Ett av de bästa tipsen jag kan ge alla är att ansöka om ett lån för att köpa en bil från din bank, kreditförening eller internetbaserade långivare”, säger Philip Reed. Han är redaktör för bilar på privatekonomisajten NerdWallet. Han arbetade också som hemlig agent i en bilhandlare för att få inblick i verksamheten medan han arbetade för webbplatsen som säljer bilar Edmunds.com. Det betyder att Reed är inställd på att avslöja hemligheterna bakom köpspelet för bilar.

En sak han säger att få lånet från en bank som inte är en återförsäljare köpare att överväga den viktigaste frågan. ”Hur vet jag hur mycket bil jag har råd med? Det är viktigt att veta detta innan en säljare försöker få dig in i en kärleksaffär med den exklusiva bilen med taklucka eller lädersätet.”

Reed säger att att få förhandsgodkänd kommer att avslöja eventuella problem med din kredit. När du börjar söka efter bilar kanske du vill förbättra din kreditvärdighet eller ta bort felaktig information från kreditfilen.

Ta reda på det mest konkurrenskraftiga priset. ”Folk betalar högre räntor för sina lån som borde vara beroende av deras kreditvärdighet”, säger John Van Alst, en advokat från National Consumer Law Center.

Van Alst säger att många människor inte inser att återförsäljare får höja räntan den ger dig, vilket är högre än den ränta du faktiskt är kvalificerad för. Om du har en bra kreditvärdighet ”kan du kvalificera dig för en ränta på 6%”, säger Van Alst. Van Alst. Han tillägger dock att återförsäljaren kanske inte avslöjar den informationen och istället erbjuder en ränta på 9. Om du accepterar det erbjudandet kan du sluta med att betala hundratals dollar i ytterligare ränta. Van Alst säger att återförsäljaren och dess finansbolag ”de kommer att dela på de extra pengarna.”

Så Reed konstaterar att ett förhandsgodkännande är ett bra kort att ha på ditt bilköpsspel. Det kan hjälpa dig att förhandla fram ett bättre pris. ”Förhandsgodkännandet är ett incitament att förhandla”, säger han. ”Om du är förgodkänd för 4,5 procent, säger agenten till dig,” Hej, du vet, jag skulle kunna få 3,5. Tror du att du skulle vara villig? Det rekommenderas också att gå för det, men se till att villkoren, t.ex. eftersom handpenningens belopp och lånets löptid förblir identiska.”

Ett varningens ord för långivaren: Van Alst säger att det finns många skumma långivare som verkar på internet. Reed föreslår att det är ett bra alternativ att välja en etablerad bank eller kreditförening, eller någon annan långivare med ett namn som du känner till.

Var enkel i bilaffären.

Om du funderar på att köpa ett fordon hos en återförsäljare bör du bara fokusera på en sak vid en given tidpunkt. Var noga med att inte berätta för mycket till säljarna. Tänk på att det är en typ av spel. När du spelar kort, ska du inte hålla dem och säga till dem, ”Hej alla, ni borde titta! Jag har två damer” är det rätt?

När du besöker återförsäljaren föreslår båda Reed och Van Alst att din första uppgift är att börja med att bestämma priset på bilen du köper. Säljare på återförsäljare kommer vanligtvis att fråga om du funderar på att byta till ett annat fordon och om du vill få ett billån från återförsäljaren. Reed föreslår att du inte svarar på dessa frågor! Det gör spelet komplicerat och du tävlar mot proffsen. Om du kan förhandla fram ett utmärkt inköpspris för bilar, kan återförsäljare höja räntan för att tjäna ytterligare pengar på detta sätt, eller så kan de sänka priset på ditt inbyte. De kan hantera alla dessa aspekter i sina huvuden samtidigt. Det är inte en bra idé att. Gör det enkelt. Ta ett steg vid a.

När du har bestämt dig för en kostnad kan du diskutera möjligheten att handla med ditt fordon om du äger ett. Men såväl Reed som Van Alst säger att du ska göra din forskning på detta område också. En snabb onlinesökning kan hjälpa dig att avgöra vad din handel kan värderas i dollar. Reed föreslår att du tittar igenom prisguiderna gratis på Edmunds.com, Kelley Blue Book och NADA. På Autotrader är det möjligt att slå upp vad andra i ditt närområde erbjuder för din bilmodell. Och han tillägger, ”Du kan lära dig mer om de bästa bilarna och de bästa bilerbjudandena genom att kolla igenom bilexperternas recension. Där kan du också hitta förslag om att test nya bilar.”

Så han och Van Alst säger att du inte har bråttom att lämna eller köpa bilen till ett överkomligt pris utan inbyte, om du tror att återförsäljaren underprisar dig på den gamla bilen. Det finns många alternativ i nuet.

Köp inga tillbehör hos återförsäljaren.

Om du har köpt en bil är du medveten om hur det fungerar. Du har varit i återförsäljaren i timmar, utmattad och du har kommit överens om priset, du har förhandlat om inbytet och du har överlämnats en ekonomiansvarig.

”Du hänvisas till detta backoffice. De hänvisar ofta till det i form av en låda”, säger Van Alst. Van Alst. Återförsäljaren kommer att försöka erbjuda utökade garantier eller däckskyddsplaner. målningsskyddsprogram, eller något som kallas gapförsäkring. Återförsäljare tjänar mycket pengar på den här typen av produkter. Dessutom säger Van Alst att det ofta är extremt dyrt och att många konsumenter inte vet vad de ska tänka på när de ska fastställa rätt kostnad.

”Är detta tillägg prissatt till 300 % mer? Det finns inget sätt att veta allt detta”, säger Van Alst. Därför rekommenderar han och Reed att ett bra tillvägagångssätt, särskilt när man köper en ny bil, är att helt enkelt vara en no-go till alla saker. Reed säger att, särskilt för långfristiga lån. Det finns mer utrymme för återförsäljare att få dig att köpa extramaterialen. Finansrepresentanter kunde försöka säga: ”Det är bara lite mer pengar varje månad.” Men pengarna är kumulativa.

”Angående den utökade garantin på fabriksfordon kan du alltid köpa en förlängning senare”, säger Reed. Vass. ”Så om du köper en helt ny bil kan du köpa den inom tre år när garantin är slut.” Under tiden, om du letar efter en längre garanti, föreslår experten att du ska ringa några återförsäljare och fråga om det mest konkurrenskraftiga priset de kan erbjuda. På detta sätt säger han att du inte lägger kostnader på ditt fordonslån och betalar räntan på en vara som du inte kommer att använda på tre år eftersom du fortfarande omfattas av garantin på din nya bil.

Gapförsäkring täcker eventuella luckor i kostnaden för att köpa din bil som är nästan ny med en helt ny när din vanliga försäkring inte täcker hela kostnaden för utbyte i händelse av att ditt fordon skadas. Van Alst säger att gapförsäkring kan vara dyrt och i sig problematisk. Om du fortfarande är intresserad av den här produkten är det bäst att köpa den genom det försäkringsbolag du redan har och inte genom en återförsäljare.

Se upp för lån med längre löptider, till exempel billån.

En tredjedel av alla nya billån är nu mer än minst sex år. Detta är ”en extremt farlig trend” varnar Reed. Vass. Vi har en hel artikel om det om orsakerna till detta. Kort sagt kan ett sjuårigt lån ge lägre månatliga betalningar än ett lån med en löptid på fem år. Det kan dock innebära att man betalar mer i ränta.

Reed säger att lån med en löptid på sju år vanligtvis har högre ränta än lån med en löptid på fem år. Liksom de flesta lån, är räntan en frontladdad och du betalar mer ränta än huvudbeloppet under de första åren. ”De flesta människor är inte medvetna om att de gör det här, och är inte medvetna om farorna”, säger Reed.

Reed föreslår att om du bestämmer dig för att din bil ska säljas och du inser att du inte kan betala för den, eller kanske du har ett barn och behöver utrymmet som en minibuss — med ett sjuårigt lån kommer du sannolikt att sluta med en skuld som är större än värdet på din bil. Reed säger att ”Det lämnar dig med en riskabel finansiell ställning.”

Det bästa alternativet, säger Reed, är det femåriga lånealternativet för en helt ny bil ”med en gammal bil bör du finansiera den för bara 3 år vilket är cirka 36 månader.” En anledning att överväga detta enligt Reed är att om det begagnade fordonet går sönder och inte är värt att fixa – till exempel, om växellådan helt inte fungerar så kommer du sannolikt att betala av lånet vid den tidpunkten.

Reed säger att ett femårigt lån är vettigt för bilar med nya modeller eftersom ”det har varit standardsättet att göra det på och det är en idealisk situation. De månatliga betalningarna är inte överdrivna. Bilen kommer säkerligen att förbli i gott skick. Det finns fortfarande värt i bilen vid slutet av perioden på fem år.”

Dessutom rekommenderar Van Alst och Reed att du ser till att återförsäljare inte snokar in ytterligare avgifter eller ändrar lånevillkor utan din vetskap. Se till att läsa avtalet noggrant.

Reed nämner att en kollega från NerdWallet köpte minivans nyligen. Reed säger ”när hon kom hem tittade hon över det och såg affären.” Hon letade efter ett första femårigt lån, men återförsäljaren gav henne istället ett lån på sju år. ”Och de erbjöd en original garanti som hon inte begärde och inte behövde.” Reed hävdar att hon var i en position att säga upp hela kontraktet, bli av med den utökade garantin och få tillbaka pengarna.

”Men anledningen är”, tillägger han, ”jag menar, här är någon som är ekonomiskt smart, men ändå lyckades de dra nytta av henne. Och det är inte en vanlig situation att folk tror att de har gjort ett bra fynd, men när de återvänder till sitt hem och läser avtalet, de inser de saker som har åtagit sig dem.”

Köp inte för många bilar. Överväg en begagnad bil för att spara en betydande summa pengar!

”Den viktigaste tumregeln är att dina utgifter för bilar inte ska överstiga 20 procent av den totala lönen”, säger Reed. Reed säger att detta är den totala kostnaden för din bil som inkluderar reparation, gas och försäkring. ”Så kostnaden för bilbetalningar borde ligga någonstans mellan 10 till 15 procent.”

Och om ett helt nytt fordon som har ett femårigt lån inte ryms inom din budget, kan du tänka dig att du egentligen inte behöver ett helt nytt fordon.

”Vi lever verkligen igenom guldåldern för bilar som används”, säger Reed. ”Jag menar, hållbarheten hos bilar som används är fantastisk nuförtiden.” Reed uppger att det finns en oändlig ström av fordon som kommer från leasingavtal på tre år som är i bra skick. Även fordon som är äldre än tre år säger Reed är verkligen värda att titta på. ”Du vet att folk köper begagnade bilar för hundra tusen miles och sedan kör dem för ytterligare hundratusen kilometer,” säger Reed. Vass. ”Så jag är ett stort fan av att köpa ett begagnat fordon för att minska kostnaderna.”

Han säger att vilken typ av bil du väljer att köpa är avgörande och det är fördelaktigt att leta upp recensioner och åsikter om vilka märken och modeller som har större eller mindre chans att stöta på kostsamma reparationer senare. Han säger också att vissa europeiska bilar är notoriskt dyra att underhålla.

NPR har en individuell finansgrupp på Facebook som heter Your Money as well as Your Life. Gruppen hade också en diskussion med medlemmarna om deras erfarenheter av bilköp. Många av dem var chockade över summan av de andra medlemmarna i gruppen som påstods betala för bilar. Patricia såväl som Dean Raeker från Minneapolis skrev, ”40 år av att äga bilar och våra totala transportinköp är inte i närheten av det pris som en bil dessa människor diskuterar.”

Dean är en AV-tekniker på kontraktsbasis Dean är en AV-tekniker som frilansar och Patricia är en flygvärdinna. De säger att ”vårt senaste och bästa köp var 2004 års Honda Accord för $2400, köpt förra året, och med regelbundet underhåll kommer troligen att hålla ytterligare 100 000 mil eller mer.” Och de hävdar också att de ”inte kan förstå de människor som inte kan sluta driva sina pensionsfonder åt sidan.”

Även om du väljer att köpa ett äldre begagnat fordon än Raekers” deras, är de en utmärkt poäng. Vad mer kan du betala bilbetalningen på? Om du kan minska det belopp du annars skulle spendera är detta en betydande mängd extra pengar för sparkonton för pensionering, barnhögskolesparkonto och vad du än föredrar att göra med pengarna.