Facebook och Google lanserar finanstjänster

Den senaste tiden har mycket fokus legat på Facebooks omtalade kryptovaluta Libra. Därför kom det som en överraskning för omvärlden när Facebook plötsligt lanserade en egen betaltjänst. Likt Swish låter den användare överföra pengar till varandra snabbt och smidigt och utan kostnad.

Google och Facebook betaltjänst

Betaltjänsten Facebook Pay

Tjänsten, som går under namnet Facebook Pay, kommer integreras med alla jättens plattformar, det vill säga Facebook, Messenger, Whatsapp och Instagram. Till en början kommer den dock bara gå att använda i de två förstnämnda och vara tillgänglig för amerikanska marknaden.

Betalningarna kommer inledningsvis ske i samband med insamlingar, köp i app för spel, för biljettköp och köp direkt i Facebook Marketplace. Användare kommer även kostnadsfritt kunna skicka pengar till vänner och familj direkt i Messenger-appen.

Google lanserar privatkonton

Google, som redan erbjuder betaltjänsten Google Pay, går istället steget längre och planerar att under 2020 lansera bankkonton för privatpersoner. Tanken är att dessa konton ska erbjudas i samarbete med affärsbanken Citigroup och en mindre kreditförening från universitetet i Stanford. Dessa konton ska sedan integreras i appen Google Pay.

Projektet har dock fått en hel del kritik världen över för att det ger Google ytterligare en väsentlig inblick i människors privatliv. Många röster höjs angående risken att Google ska sälja vidare dessa uppgifter till annonsföretag, något som Google dock bestämt förnekar.

Istället hävdar Google att de lanserar dessa konton i syfte att underlätta för människor genom att göra det enklare att sköta sin vardagsekonomi digitalt.