Så får du skatteåterbäringen snabbast

Deklarationstiden närmar sig och då även möjligheten att få skatteåterbäringen som en uppskattad tillökning på kontot. För att få skatteåterbäringen tidigt behöver du skaffa en digital brevlåda. Antalet personer som har digital brevlåda ökar starkt i Sverige och når snart fyra miljoner. Med en digital brevlåda får du deklarationen tidigare och kan lämna in den tidigare.

Det betyder snabb återbäring, direkt in på kontot.

Tänk på det här

Vänta inte – om du inte redan har en digital brevlåda är det dags att skaffa en, och det senast den 27 februari. Exempel på digitala brevlådor är Kivra och Min Myndighetspost. För att kunna öppna en brevlåda behöver du ett BankID och när den väl är skapad får du din digitala deklaration dit.

Anmäl därefter ett konto hos Skatteverket för utbetalning av dina pengar. Att få kontot godkänt tar 1-2 bankdagar och du gör det enkelt på deras hemsida. Du kan även anmäla ett konto för utbetalning av skatteåterbäringen i samband med att du lämnar in din deklaration digitalt.

När deklarationen kommer i början av mars börjar du med att kontrollera den. Om allt stämmer godkänner du den digitalt före den sista mars. På så sätt har du pengarna på ditt konto mellan den 7 – 9 april. Om du däremot behöver ändra i deklarationen innan du skickar in den före den 31 mars kommer din utbetalning av pengar istället att ske under perioden 9 – 12 juni.

Om du inte har anmält något konto hos Skatteverket kommer pengarna istället att vara kvar på ditt skattekonto tills dess att du begär en utbetalning till ett visst konto.

Det finns många fördelar med att deklarera digitalt. Det är till exempel miljövänligt, du kan deklarera även om du inte fysiskt är hemma – exempelvis om du är på en resa, du behöver inte passa en tid och plats när du ska lämna in deklarationen och du får skatteåterbäringen tidigt.

Datum att hålla koll på

Sista dagen att skaffa digital brevlåda: 27 februari

Sista dagen att lämna in deklarationen: 31 mars

Skatteåterbäring betalas ut till dig som deklarerat innan 31/3: 7 – 9 april